Рівненський театр ляльок

Новини

16квітня

"Березневі сходинки - 2017": ультрафіолет, проблема сміття та юні дебюти

Цьогоріч фестиваль "Березневі сходинки – 2017" вразив журі, учасників та глядачів креативністю та актуальністю. У ньому взяли участь дев’ять дитячих лялькових колективів. Вони представляли декілька населених пунктів Рівненщини, а також Житомир і Запоріжжя та польське місто Бяльсько-Бяла. До речі, саме цей Молодіжний театр ляльки та предмета "eF" за рішенням журі фестивалю перемогу у номінації "Краща вистава". Їхня постановка "Привіт, містер Андерсен" завдяки вправному використанню музики та ультрафіолетового світла була зрозуміла глядачам навіть без слів.

- На мою думку, фестиваль відбувся успішно. Це єдиний в Україні ляльковий фестиваль і як добре, що захід підтримала Міжнародна Спілка діячів театру ляльок UNIMA-УКРАЇНА. Цього разу ми запровадили нові номінації: "Дебют" та "Юний драматург". До речі, диплом "Дебют" вручили дітям із с. Костянтинівка Сарненського району. Це для них велика подія, за яку щиро радів сільський голова, який був присутнім на фестивалі і підтримував своїх односельців. На запитання ведучої: "Хто переміг на фестивалі?" - всі діти вигукнули: "Поляки!" Окремо хочеться подякувати нашим польським друзям за те, що вони приїхали на фестиваль, незважаючи на останні події, які трапилися у Луцьку. Певна річ, батьки переживали за дітей і весь час були із ними на зв'язку. Звичайно, хотілося б, щоб фестиваль проходив хоча б три дні, адже це дало б можливість запропонувати дітям більш цікаве дозвілля та більше часу для знайомства одне з одним, - зазначила керівник літературно-драматургічної частини театру Раїса Кутирьова.

Як пояснили польські лялькарі, вибрали для вистави казки Андерсена, бо вони універсальні, тобто зрозумілі для дітей будь-якого віку.
- До того ж, вони всесвітньо відомі та є казками нашого із вами дитинства. Ми вдячні рівнянам за хорошу організацію фестивалю. Все було дуже добре, чудові ведучі, не стандартний підхід до оголошення кожного учасника фестивалю, - розповіла режисер польського театру Александра Малецька.


Фестивальним дебютом "Березневі сходинки" стали для житомирського колективу "Д.У.М.К.А". Їхня вистава "Народження планети" отримала нагороду за актуальний театральний експеримент.

- Це був наш перший виїзд на фестиваль, - говорить режисер житомирського колективу Олег Яценко. – Діти у захваті від поїздки. Ідея вистави кілька років виношувалась. І ось ми розповіли про те, що може бути із нами, якщо ставитись до проблем сьогодення зневажливо. Ми хотіли показати, що буде із нами, якщо люди будуть так зверхньо ставитись до проблем, зокрема, сміття. Люди думають, що комунальні служби мають все робити самі. Але ж це не так. Від кожного із нас залежить майбутнє нашої планети, країни, міста…


А от запорізькі учасники нашого фестивалю приїздять до нас не вперше. Вони вже не один раз повертались із Рівного додому із нагородами. До тугого ж, учасниця цього колективу, 8-річна Марія Шварцман отримала від Міжнародної Спілки діячів театру ляльок UNIMA-УКРАЇНА диплом у номінації "Юний драматург". Перемогу дівчинці принесла її п’єса "Марійка і Софійка".

- Рівненський колектив театру ляльок у проведенні цього фестивалю все продумав. Коли приїжджаєш у Рівне, то тебе огортає увага та піклування, як тепла ковдра, - поділилась враженнями керівник запорізького колективу "Свія" Світлана Ємець.

Сподіваємось разом із нашими друзями з інших міст та країн піднятись "Березневими сходинками" і у наступному році.