Рівненський театр ляльок

Новини

19квітня

Святкуймо День лялькаря та театру разом!

Запрошуємо на заходи присвячені Міжнародному дню лялькаря (21 березня) та Міжнародному дню театру (27 березня). А розпочнемо ми їх вже 18 березня (неділя). Цього дня у фойє другого поверху нашого театрі відбудеться виставка-персоналія «Віталій Мельничук – художник від Бога». Вона присвячена 85-річчю від дня народження першого художника театру. Він народився 22 березня 1933 року. А нині його справу у нашому театрі продовжує онука Віталія Феодосійовича Наталія Гуріна.

Ця виставка є спільним заходом із Острозьким краєзнавчим музеєм. Відкриття її відбудеться об 11.45.
Ви матимете змогу придбати представлені картини. Виручені від продажу гроші будуть передані на лікування онкохворої двоюрідної сестрички Наталії. Саме ця хвороба забрала життя художника у 1999 році.
Цього ж дня ми покажемо вистави художником-постановником яких був Віталій Мельничук. Це постановки: «Теремок» (початок об 11.00) та «Стережися Лева» (початок о 13.00).

Віталій Феодосійович Мельничук пішов із театру та життя. Але назавжди в ньому залишився — у картинах, малюнках-ескізах, декораціях, незабутніх жартах, які досі повторюють у театрі. Він мав неймовірне почуття гумору. А художником був, хоча й без спеціальної освіти, але з даром Божим. Людина, яка мала природне відчуття сцени, творчу інтуїцію. Його незмінними супутниками були два фотоапарати, якими він знімав природу та людей — був ще й неабияким фотомайстром. У 1993 році Віталію Феодосійовичу присвоєно почесне звання “Заслужений працівник культури України”. За цим офіційним визнанням — життя непересічної людини з особливим світосприйняттям, щирої вдачі, обдарованого, самобутнього художника.

За період творчості ним було створено 52 вистави. Кращі з них:

Д.Урбан «Блакитний песик» 1979р.»
режисер - Володимир Долгополов, заслужений діяч мистецтв Росії.

Є.Шварц «Снігова королева» 1980р.
режисер - Андрій Семененко.

В.Вольський «Дід і журавель» 1982р.
режисер - Володимир Підцерковний.

І Шток «Чортів млин» 1982р.
режисер Інна Кагановська.

О.Пушкін «Казка про мертву Царівну» 1984р.
режисер- Анатолій Роденко.

І.та Я. Златопольські »Мітелич ібантик»1985р
режисер – Віктор Климчук,заслужений діяч мистецтв республіки Білорусь.

П.Гірник «Чи можна грошима річку загатити» 1994р.
режисер Сергій Брижань,заслужений діяч мистецтв України.

Я.Грушецький " Сумна,весела казка" 1997р., режисер - Я. Грушецький, заслужений діяч мистецтв України.

Я.Стельмах «Стережися Лева» 1999р.
режисер – Анатолій Поляк заслужений артист України.

Вiталiй Мельничук

картина "Татарська вежа VII ст.в Острозi". 1973 р.

ляльки Кей,Герда,Радник (вистава Є.Шварц " Снiгова Королева", режисер Андрiй Семененко. 1980р.

Віталій Феодосійович Мельничук народився у селі Михалківці Острозького району Рівненської області. Нелегкою була його життєва дорога до творчості. Охоплене Другою Світовою війною дитинство, юність, що припала на роки повоєнних змагань за незалежність України, зрілість, що витримувалася за колючими дротами ГУЛАГу. Адже у 1951 був заарештований за друк та розповсюдження віршів Уласа Самчука. І у період з 1952 до 1956 років за політичними статтями його було ув’язнено у таборі посиленого режиму в місті Інта.
Проте ці, повні драматизму обставини, не вплинули на характер Віталія Феодосійовича, на творче спрямування й манеру художника. Навпаки - стали незламним стрижнем його особистості.